Een nokverhoging wordt steeds meer toegepast in Nederlandse woningen. Maar wat houdt dit precies in? Veel mensen zien een nokverhoging als een luxer en duurder alternatief voor een dakkapel. Hierbij wordt niet alleen het schuine gedeelte van het dak rechtgetrokken, maar wordt het dak letterlijk verhoogd en daarmee verlengd. Door deze verbouwing profiteert u dus direct van meer beloopbare vierkante meters op zolder. Een verbouwing waarbij uw gehele woning eigenlijk verhoogd wordt.
Dat klinkt natuurlijk alsof een nokverhoging enkel voordelen kent en dat is misschien ook wel zo. Maar bedenk wel dat hier niet alleen een kostenplaatje aan verbonden zit, maar dat u ook nog eens een vergunning nodig heeft. Ja, u leest het goed. Een vergunning is van essentieel belang om de verbouwing door te zetten. Zonder vergunning mag deze verbouwing niet uitgevoerd worden. Maar waarom is dit noodzakelijk en waar moet u nog meer rekening mee houden?
Waarom is een vergunning noodzakelijk
Veel mensen denken bij een dergelijke verbouwing dat een vergunning niet nodig is. Het is toch hun eigen woning waar aan verbouwd gaat worden, daar heeft toch niemand last van? Ondanks dat dit een logische beredenering is, is deze niet helemaal terecht. Bij een gewone dakkapel is het meestal inderdaad niet nodig om een vergunning te regelen. Bij een nokverhoging echter wel. Dit komt doordat een nokverhoging aanzienlijk veel aan de uitstraling van de woning zal veranderen. Bovendien is het mogelijk dat het gehele straatbeeld hierdoor veranderd en dit is iets wat de meeste gemeentes niet op prijs stellen.
Gelukkig kunt u vooraf bij de gemeente informeren of een dergelijke verbouwing toegestaan wordt. Zo komt u niet onverwacht voor slecht nieuws te staan als u de knoop eenmaal heeft doorgehakt. Als vooraf wordt aangegeven dat een dergelijke verbouwing vrijwel nooit wordt toegestaan, kunt u een hoop zorgen en kosten besparen door direct een normale dakkapel te laten plaatsen.
Vergunning aanvragen: zelf regelen of laten doen?
Natuurlijk kunt u vooraf zelf nagaan of een nokverhoging toegestaan is bij u in de buurt, maar betekent dit ook dat de vergunning aanvraag helemaal zelf geregeld moet worden? Niet per se, want zowel bij het aanvragen van een nokverhoging of dakkapel vergunning geldt dat de aannemer dit ook vaak voor u kan regelen. Hierbij is het wel belangrijk dat u dit van tevoren navraagt, zodat de verbouwing straks geen vertraging oploopt omdat jullie uiteindelijk op elkaars aanvraag zitten te wachten.
Als u een vergunning wilt aanvragen is het enorm belangrijk om dit tijdig te doen. Zo weet u zeker dat u op tijd over de goedkeuring beschikt. Bovendien kunnen er dan ook nog stappen ondernomen worden als de aanvraag niet goedgekeurd wordt. Schakel echter altijd een vakman in om alvast duidelijk op papier te zetten wat er gedaan moet worden. Zo is het voor de gemeente gemakkelijker om een oordeel te vellen en weet u direct waar u aan toe bent.
Bedenk wel dat er aan het aanvragen van een vergunning vaak kosten verbonden zitten. De prijzen hiervan verschillen per gemeente. Daarom is het belangrijk om, voordat u de aanvraag in gang zet, zeker weet of dit soort verbouwingen in de gemeente worden toegestaan. Zo bespaart u uzelf een hoop stress en extra kosten. In sommige gevallen neemt de aannemer of het bouwbedrijf deze kosten voor eigen rekening. Vraag dit eventueel na als ze voor u een offerte op gaan stellen.