Een Pilea stekken is iets waar steeds meer mensen in Nederland zich aan wagen. De Pilea, of de pannenkoekenplant, wordt zo genoemd door de platte en ronde vorm van de bladeren. De plant heeft weg van een grote stam, waaraan kleine pannenkoekjes groeien. In de jaren ’70 bereikte de populariteit voor dit kleine plantje zijn piek. Vrijwel elk Nederlands huishouden had een eigen Pilea in huis. Na de jaren ’70 verdween de Pilea echter plotseling uit het modebeeld. Steeds minder mensen hadden het plantje in huis en anno 2018 weten waarschijnlijk maar weinig mensen wat de Pilea precies is. Ondanks de verloren populariteit zien we wel dat er weer vooruitgang geboekt wordt in de verkoop van dit plantje. Naar verwachting zal de Pilea opnieuw populair worden de komende jaren en zullen we hem steeds vaker tegenkomen in de Nederlandse woning. Hoog tijd dus om meer te leren over deze bijzondere plant! In dit artikel vertellen we hoe een Pilea stekken in zijn werk gaat en geven we handige verzorgingstips.
Pilea stekken: handig stappenplan
Een Pilea stekken is helemaal niet moeilijk als je maar weet hoe je te werk moet gaan. Hieronder vertellen we in een aantal handige stappen hoe je dit aanpakt:
- Stap 1: schaf een eigen Pilea aan. Dit is natuurlijk een voor de handliggende stap, maar we kunnen hem niet ongenoemd laten. Het leuke van een Pilea is dat deze elk jaar 10 tot 15 nakomelingen krijgt. Dit zijn kleine babyplantjes die opeens opkomen naast de Pilea. Door het stekken van een Pilea regelmatig toe te passen krijg je zeer snel een hele familie van Pilea plantjes.
- Stap 2: als je een uitlopertje ziet opgroeien kan je ervoor kiezen om deze direct af te snijden. Je kunt ook wachten tot het plantje zich wat verder ontwikkelt. Graaf deze vervolgens uit en knip het simpelweg af.
- Stap 3: als je een uitlopertje wilt stekken is het belangrijk dat je er eerst voor zorgt dat deze wortels krijgt. Hang hem daarom in een glas water en houdt het water goed schoon. Doe dit gedurende 1 a 2 weken en je zal zien dat het uitlopertje worteltjes laat groeien. Vervolgens kan je deze overpotten om verder te laten groeien.
- Stap 4: verpot je toch liever een baby Pilea? Dan is het Pilea stekken nog gemakkelijker. De baby van de Pilea groeit namelijk geheel afzonderlijk van de moederplant en heeft ook al zijn eigen wortels. Door deze uit te graven en af te knippen is hij gelijk gereed om verpot te worden.
En voilà! Je baby Pilea heeft een nieuw stekje gevonden. Simpel toch?
Pilea stekken: simpele verzorgingstips
Na het Pilea stekken is het uiteraard wel belangrijk dat deze ook lang in leven blijft. Gelukkig is de Pilea gemakkelijk te verzorgen. Wij zetten de handigste verzorgingstips voor jou op een rijtje:
- Water geven is slechts minimaal nodig. Één keer per week is meer dan voldoende. Houd de plant echter wel goed in de gaten. Soms is de plant na een week nog vochtig genoeg en andere keren merk je dat deze juist nog wel wat meer water kan gebruiken. Dit is vooral afhankelijk van de temperatuur en luchtvochtigheid van de omgeving. De aarde moet te allen tijde licht vochtig zijn, dus niet te droog en niet te nat. Een te natte omgeving is namelijk niet goed voor de Pilea.
- Jaarlijks overpotten: doordat de Pilea gestaag blijft groeien is het jaarlijks zeker wel nodig om deze over te potten naar een grotere pot. Als er meer ruimte is zal de plant nog beter gaan groeien en kunnen er ook weer nieuwe baby’s ontstaan, waardoor je weer tijd hebt voor het Pilea stekken!
- Een Pilea houdt van licht, zet hem dan ook op een zonnige plek. Overdrijf dit echter niet! Je wilt uiteraard ook niet dat het plantje geheel uitdroogt. Zet je de Pilea buiten? Houd dan rekening met eventuele vraat van insecten. Er zijn bestrijdingsmiddelen voor, maar bekijk wel eerst of deze geen schade kunnen aanrichten aan de plant. Xentari is bijvoorbeeld niet geschikt voor de Pilea. Voordat je een product gebruikt is het belangrijk om eerst advies te vragen aan een specialist!
Ga jij binnenkort een Pilea stekken? Wij zijn heel benieuwd of je iets gehad hebt aan onze tips!