Is het moment aangebroken dat je wilt overstappen van energieleverancier? Vind je jouw rekening bij je huidige aanbieder te hoog en denk je een goedkopere variant te kunnen vinden? Of ben je van mening dat je huidige energiemaatschappij niet genoeg groene stroom levert? Welke reden je ook hebt om over te stappen, laten we eens kijken naar hoe het eigenlijk in zijn werk gaat. Het eerste dat we je aanraden om te doen is recensies en commentaren van andere consumenten lezen. Zij beschrijven hun ervaringen op luminablog.nl. Daar vind je ook informatie over je huidige aanbieder waar je misschien nog niet van op de hoogte was. Aan de hand van alle recensies op deze site krijg je een beter idee over hoe de markt in elkaar zit en wie de belangrijkste spelers zijn.
Hoe vind je de juiste aanbieder?
Je kunt jezelf urenlang bezighouden met het zoeken naar de websites van de diverse energiemaatschappijen om uit te zoeken welke tarieven zij hanteren. Maar er zijn makkelijkere manieren. Websites zoals EasySwitch helpen je namelijk een goed eind op weg. Er staat een makkelijk te bedienen prijsvergelijker prominent op hun homepagina. Door simpelweg je gegevens zoals je postcode en stroomverbruik op te geven krijg je alle mogelijkheden die er verkrijgbaar zijn te zien. Bij elke optie worden duidelijk de tarieven en kosten én de plus en minpunten getoond zodat je het contract kunt kiezen dat het beste bij je past. Via de site van EasySwitch kun je direct de aanvraag voor je nieuwe contract starten.
Waar moet je rekening mee houden als je overstapt?
Het meest belangrijke punt dat je in de gaten moet houden als je wilt overstappen is de datum dat je huidige contract afloopt. Door te vroeg op te zeggen bij de leverancier die je momenteel gebruikt kun je een opzegboete krijgen. Dat is natuurlijk vervelend vooral omdat je overstapt om geld te besparen. Kijk daarom ook goed naar de voorwaarden van je nieuwe leverancier, in bepaalde gevallen zijn zij bereid de kosten voor zo’n boete op zich te nemen. Om er zeker van te zijn dat je bij je nieuwe energiemaatschappij ook daadwerkelijk betaalt wat ze je beloven is het aan te raden om de offerte die je hebt gekregen goed te bewaren. Op die manier kun je de rekening die je aan het einde van het jaar krijgt vergelijken met die offerte zodat je zeker weet dat de bedragen kloppen.
Wat is groene stroom?
Steeds meer energiemaatschappijen bieden groene stroom of groene energie aan. Maar wat is dat nu eigenlijk? Onder groene energie verstaan we de energie die is opgewekt uit duurzame energiebronnen, bronnen die niet langzaam aan opraken zoals fossiele brandstoffen. Denk bijvoorbeeld aan energie uit windmolens, zonnepanelen en waterkrachtcentrales. Groene energie is daardoor een stuk minder belastend voor mens en milieu. Omdat je geen verschil tussen groene en traditionele stroom merkt op het moment dat je een stekker in een stopcontact steekt is het aan te raden goed te kijken hoe jouw nieuwe energieleverancier omgaat met groene stroom en waar het vandaan gehaald wordt.