Dat zonnepanelen zonne-energie omzetten in elektriciteit is algemeen bekend. Maar hoe gaat dit in zijn werk? Van zonnepaneel tot ballast en van omvormers tot transformatoren. Tel daar de bekabeling en een brutoproductiemeter bij op en je komt uit op een hele installatie. Wat al die aparte onderdelen doen? Leggen we je allemaal uit in dit artikel:
1: Zonnepanelen
De zonnepanelen zijn een heel belangrijk deel van de installatie. Hoofdzakelijk vangen ze de zonnestralen op en zetten die om in elektrische spanning. Ondanks dat zonnepanelen voorkomen in verschillende varianten, hebben ze allemaal hetzelfde doel: zonne-energie omzetten in elektriciteit. Om te functioneren is er alleen veel meer nodig dan alleen zonnepanelen.
2: Omvormer
De omvormer is een ander onmisbaar element van de zonnestroominstallatie. Zo wekken zonnepanelen namelijk gelijkstroom op, terwijl het stroomnet alleen is ingericht op wisselstroom. Om zonnestroom te kunnen benutten, zet de omvormer deze om in wisselstroom.
3: Bevestiging, ballast en bekabeling
De stand van de zonnepanelen met betrekking tot de zon heeft veel invloed op de opbrengst van de panelen. Met een draagsysteem worden de zonnepanelen op de juiste manier vastgezet. Op platte daken wordt ballast toegevoegd aan het draagsysteem. Dit om de installatie steviger te laten staan. Met de kabels worden de verschillende onderdelen aan elkaar verbonden.
4: Monitoring
Het monitoringsysteem geeft inzicht in de opbrengst van de panelen en laat belangrijke storingsmeldingen zien. Dankzij deze meldingen kunnen de problemen snel verholpen worden. Ook kan het systeem optimaal presteren.
5: Transformator en productiemeter
De opgewekte energie die je niet verbruikt, kan teruggeleverd worden aan het net. Hiervoor is een zonnestroominstallatie aangesloten op het energienet. Voor de teruglevering is een transformator nodig, omdat de spanning op het net verschilt van de spanning die de zonnestroominstallatie levert. De brutoproductiemeter wordt aangesloten om de hoeveelheid teruggeleverde stroom nauwkeurig te meten. Ook berekent deze meter de hoogte van de subsidie.
Hieronder zie je alle onderdelen in één plaatje.
Wil je meer weten over de verschillende onderdelen van de zonnestroominstallatie? Of ben je benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw bedrijf? Bij Zonnestroom Nederland helpen we je graag verder met een gratis adviesrapport op maat!
Bekijk ook onze kennisbank voor uitgebreide informatie over zonnepanelen installaties.